De voorzitter opent de zitting op 26/09/2022 om 20:08.
Het verslag van de vorige zitting wordt goedgekeurd.
De jaarrekening AGB dienstjaar 2021 is goedgekeurd door ABB (afdeling binnenlands bestuur) zonder formele bemerkingen.
Kennisname van goedkeuring van de jaarrekening AGB dienstjaar 2021 door ABB (afdeling binnenlands bestuur) zonder formele bemerkingen.
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van de bestuurshandelingen
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Bestuursdecreet van 07 december 2018
Gemeenteraadsbeslissing van 6 september 2004 waarin de statuten van het Autonoom gemeentebedrijf Ardooie, afgekort AGB Ardooie werden goedgekeurd
Gemeenteraadsbeslissing van 27 januari 2014 waarin de statuten van het Autonoom gemeentebedrijf Ardooie, afgekort AGB Ardooie zijn gewijzigd.
Huidige statuten van het Autonoom gemeentebedrijf Ardooie
Advies raad van bestuur AGB Ardooie van 26 september 2022
De Raad van bestuur heeft advies gegeven om de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Ardooie te wijzigen.
De statuten van het autonoom gemeentebedrijf Ardooie dienen in diverse artikels worden aangepast.
Volgende aanpassingen zijn voorzien:
Art.1: Goedkeuring wordt gegeven om de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Ardooie te wijzigen.
Art.2: De gecoördineerde statuten van het autonoom gemeentebedrijf Ardooie zoals gepubliceerd op de website van de gemeente luiden als volgt:
HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN
Art. 1 Rechtsvorm en naam
Het “Autonoom gemeentebedrijf Ardooie” is een autonoom gemeentebedrijf met rechtspersoonlijkheid opgericht bij besluit van de gemeenteraad van Ardooie dd. 06.09.2004. Het wordt hieronder “AGB Ardooie” genoemd.
Art. 2 Wettelijk kader
Het AGB Ardooie is onderworpen aan de artikelen 263quater, 263novies en 263decies van de Nieuwe Gemeentewet, aan de artikelen 231 tot en met 244 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, aan de andere toepasselijke wetten, decreten en besluiten, en aan deze statuten voor zover zij niet van voornoemde regelen afwijken.
Art. 3 Statuten: inzage en wijziging
Deze statuten worden ter inzage neergelegd op het secretariaat van de gemeente en van het AGB Ardooie. Tevens staan de statuten op de website van de gemeente Ardooie www.ardooie.be
Op voorstel of na advies van de Raad van Bestuur kan de gemeenteraad de statuten van het AGB Ardooie wijzigen.
De beslissing van de gemeenteraad tot wijziging van de statuten en van de bijlagen die er integraal deel van uitmaken, evenals het voorstel of advies van de Raad van Bestuur worden binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat de dag nadat ze genomen zijn, naar de Vlaamse Regering verstuurd.
De goedgekeurde gemeenteraadsbeslissing tot statutenwijziging en de gecoördineerde statuten worden samen met het verslag of advies van de Raad van Bestuur, gepubliceerd op de website van de gemeente. Een volledig gecoördineerde tekst van de statuten wordt gepubliceerd op de website van de gemeente.
Art. 4 Zetel
De zetel van het AGB Ardooie is gevestigd te Polenplein 15, 8550 Ardooie.
Art. 5 Doel, activiteiten en bevoegdheden
Het AGB Ardooie heeft enerzijds tot doel een deel van het onroerend goed van de gemeente Ardooie en, in eerste instantie specifiek, het gemeentehuis van de gemeente Ardooie te beheren en ter beschikking te stellen van de gemeente en eventuele derde partijen.
Anderzijds heeft het AGB Ardooie tot doel het beheer en exploitatie van de gemeentelijke infrastructuren van culturele, toeristische of sportieve activiteiten of voor ontspanning van de gemeente Ardooie, waaronder in het bijzonder de sporthal “De Ark” en de evenementenhal “De Ark”, gelegen te 8550 Ardooie, Melkerijstraat 2A.
Het AGB Ardooie beschikt over de bevoegdheid vrij te beslissen, binnen de grenzen van haar doel, over de verwerving, de aanwending en de vervreemding van de lichamelijke en onlichamelijke goederen, over de vestiging of de opheffing van de zakelijke rechten op die goederen, alsook over de uitvoering van dergelijke beslissingen en over hun financiering.
Het AGB Ardooie kan om deze doelstellingen te realiseren alle handelingen stellen, zo onder meer het verwerven van onroerende goederen, de vorming van zakelijke rechten, de bouw, de renovatie, de verbouwing, het verhuren of de financieringshuur van onroerende goederen met het oog op de verkoop, de verhuur, de financieringshuur of andere juridische handelingen betreffende deze onroerende goederen.
Het AGB Ardooie kan, na machtiging door de Vlaamse Regering, over gaan tot de onteigeningen die noodzakelijk zijn voor de verwezenlijking van het doel.
Het AGB Ardooie kan, op voorwaarde van bijzondere en omstandige motivering, zakelijke rechten vestigen op de onroerende goederen die behoren tot het openbaar domein, voor zover de gevestigde zakelijke rechten niet kennelijk onverenigbaar zijn met de bestemming van deze goederen.
Art. 6 Rechtspersoonlijkheid en duur
Het AGB Ardooie is opgericht voor onbepaalde duur.
HOOFDSTUK II: EXTERNE VERHOUDINGEN
Art. 7 Bevoegdheid van het AGB Ardooie
Het AGB Ardooie is verantwoordelijk voor de externe aspecten van zijn activiteiten in de ruimste zin van het woord.
Binnen de grenzen van het in artikel 5 omschreven doel onderhoudt het AGB Ardooie contacten, pleegt het overleg, voert het onderhandelingen, regelt het de samenwerking, maakt het afspraken, en sluit het overeenkomsten met andere natuurlijke personen en met publiek- zowel als privaatrechtelijke rechtspersonen.
Het AGB Ardooie onderhandelt met alle bevoegde instanties zowel federaal als op gewestelijke als op lokaal niveau over investeringen, financiële tussenkomsten en alle andere aanverwante aangelegenheden.
Het AGB Ardooie kan met deze instanties over voormelde materies overeenkomsten afsluiten voor zover deze niet in strijd zijn met zijn doel of met de beheersovereenkomst die gesloten is met de gemeente.
Art. 8 Beheersovereenkomst
Tussen de gemeente en het AGB Ardooie wordt na onderhandeling een beheersovereenkomst gesloten. Bij het onderhandelen over de beheersovereenkomst wordt de gemeente vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen en het AGB Ardooie door de Raad van Bestuur.
De gemeente en het autonome gemeentebedrijf nemen de nodige initiatieven, minstens via een webtoepassing van de gemeente, voor de openbaarheid van de beheersovereenkomst, inclusief alle wijzigingen ervan
De beheersovereenkomst regelt minstens de volgende aangelegenheden:
- 1° de concretisering van de wijze waarop het AGB Ardooie zijn taken moet vervullen en van de doelstellingen ervan;
- 2° de toekenning van middelen voor de eigen werking en de uitvoering van de doelstellingen van het AGB Ardooie;
- 3° binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden bepaald door de Vlaamse Regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking van het AGB Ardooie worden toegekend;
- 4° de voorwaarden waaronder eigen inkomsten of andere financieringen mogen worden verworven en aangewend;
- 5° de wijze waarop de tarieven voor de geleverde prestaties door de Raad van Bestuur vastgesteld en berekend worden;
- 6° de gedragsregels inzake dienstverlening door het AGB Ardooie;
- 7° de voorwaarden waaronder het AGB Ardooie andere personen kan oprichten, erin kan deelnemen of zich erin kan laten vertegenwoordigen;
- 8° de informatieverstrekking door het AGB Ardooie aan de gemeente. Er wordt minstens voorzien in een jaarlijks ondernemingsplan en een operationeel plan op middellange en lange termijn;
- 9° de rapportering door het AGB Ardooie aan de gemeente op basis van beleids- en beheersrelevante indicatoren en kengetallen.
- 10° de wijze waarop het AGB Ardooie zal voorzien in een systeem van interne controle;
- 11° de maatregelen bij niet-naleving door een partij van haar verbintenissen uit hoofde van de beheersovereenkomst en de bepalingen inzake beslechting van geschillen die rijzen bij de uitvoering van de beheersovereenkomst;
- 12° de omstandigheden waarin en de wijze waarop de beheersovereenkomst kan worden verlengd, gewijzigd, geschorst en ontbonden.
Onder voorbehoud van de mogelijkheid tot verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding van de beheersovereenkomst, wordt die gesloten voor een periode die eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad.
De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan worden jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad.
Het AGB Ardooie legt eveneens in de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraden een evaluatieverslag voor aan de gemeenteraad over de uitvoering van de beheersovereenkomst, sinds de inwerkingtreding ervan. Dat verslag omvat ook een evaluatie van de verzelfstandiging, waarover de gemeenteraad zich binnen drie maanden uitspreekt.
Als bij het verstrijken van de beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande overeenkomst van rechtswege verlengd.
Als geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden binnen één jaar na de in het derde lid bedoelde verlenging, of als een beheersovereenkomst werd ontbonden of geschorst, kan de gemeenteraad na overleg met het AGB Ardooie voorlopige regels vaststellen inzake de in de beheersovereenkomst bedoelde aangelegenheden. Die voorlopige regels zullen als beheersovereenkomst gelden tot op het ogenblik dat een nieuwe beheersovereenkomst in werking treedt.
De gemeenteraad kan aan het AGB Ardooie middelen, infrastructuur of, mits naleving van de terzake geldende rechtspositieregeling en onverminderd de bepalingen van artikel 20 van de statuten, personeel ter beschikking stellen of overdragen.
HOOFDSTUK III: ORGANEN
Afdeling 1: Inleidende bepaling
Art. 9 Structuur en openbaarheid
Het AGB Ardooie wordt bestuurd door een Raad van Bestuur en een gedelegeerd bestuurder.
De vergaderingen van de Raad van Bestuur zijn niet openbaar. De gedetailleerde notulen en alle documenten waar in de notulen naar verwezen wordt, liggen ter inzage op het secretariaat van de gemeente.
Het AGB Ardooie is onderworpen aan dezelfde verplichtingen inzake formele motivering en openbaarheid van bestuur die gelden voor de gemeente.
Afdeling 2 : Raad van Bestuur
Art. 10 Bevoegdheden
De Raad van Bestuur is gemachtigd alle nuttige of noodzakelijke handelingen te stellen om de doelstellingen van het AGB Ardooie te verwezenlijken.
De Raad van Bestuur is bevoegd voor alles wat niet uitdrukkelijk bij decreet, in de statuten of in de beheersovereenkomst aan de gemeenteraad is voorbehouden.
De Raad van Bestuur vertegenwoordigt het AGB Ardooie in rechte als eiser of als verweerder.
De Raad van Bestuur benoemt en ontslaat de gedelegeerd bestuurder. De gedelegeerd bestuurder kan slechts worden ontslagen bij het besluit van twee derde van de leden van de Raad van Bestuur.
De Raad van Bestuur controleert het bestuur van de gedelegeerd bestuurder van het AGB Ardooie.
De Raad van Bestuur kan het verstrekken van bijzondere diensten bij wijze van concessie van openbare dienst toekennen, opdragen of overlaten aan andere publiek- of privaatrechtelijke ondernemingen.
Telkens indien de gemeenteraad van Ardooie hem daartoe verzoekt, brengt de Raad van Bestuur verslag uit over alle of sommige activiteiten van het AGB Ardooie en minstens eenmaal per jaar.
De Raad van Bestuur stelt de tarieven en de tariefstructuren voor de door het AGB Ardooie geleverde prestaties vast binnen de grenzen van de in de beheersovereenkomst bepaalde grondregelen inzake tarifering. De maximumtarieven of de formules voor hun berekening die niet in de beheersovereenkomst zijn geregeld, worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
De Raad van Bestuur is bevoegd om binnen de perken van de statuten haar werking nader naar modaliteiten te regelen in een reglement van inwendige orde (huishoudelijk reglement).
De Raad van Bestuur kan eveneens met de gemeente Ardooie of met derden, natuurlijke of rechtspersonen, dienstverleningsovereenkomsten afsluiten waarbij de uitvoering van bepaalde taken of opdrachten aan de gemeente Ardooie of voormelde derden wordt toevertrouwd.
Art. 11 Samenstelling
Het aantal leden van de raad van bestuur is gelijk aan het aantal leden van de gemeenteraad. De gemeenteraadsleden zijn allen lid van de raad van bestuur.
Art. 12 Voorzitterschap
De Raad van Bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter die deel moet uitmaken van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente. Naast de voorzitter wordt een secretaris verkozen die geen lid van de gemeenteraad dient te zijn.
Indien de voorzitter verhinderd is, wordt de Raad van Bestuur voorgezeten door een bestuurder die door de voorzitter daartoe werd aangeduid. Indien geen vervangende voorzitter werd aangeduid zal de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder de Raad van Bestuur voorzitten.
Art. 13 Bijeenroepingen en vergaderingen van de Raad van Bestuur
De Raad van Bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter telkens de belangen van het AGB Ardooie het vereisen, maar ten minste 2 maal per boekjaar zoals bedoeld in artikel 35.
De Raad van Bestuur beraadslaagt op de zetel van het AGB Ardooie of, indien de omstandigheden dit vereisen, op een andere plaats die wordt bepaald door de voorzitter. De vergaderingen zijn niet openbaar.
Op verzoek van minstens zeven (7) bestuurders is de voorzitter verplicht de raad bijeen te roepen binnen de veertien dagen na de aanvraag.
De oproepingen vermelden plaats, datum, uur en agenda van de vergadering en worden ten minste vijf werkdagen voor de vergadering per brief, fax of op een andere schriftelijke wijze verzonden. De uitnodiging is vergezeld van alle bijhorende documenten.
De regelmatigheid van de bijeenroeping kan niet worden betwist als alle bestuurders aanwezig of regelmatig vertegenwoordigd zijn.
Art. 14 Quorum
De Raad van Bestuur kan slechts geldig beraadslagen indien tenminste de helft van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien dit quorum niet bereikt wordt, kan een nieuwe Raad bijeengeroepen worden met dezelfde agenda. Die zal geldig beraadslagen en beslissen indien tenminste twee bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn.
De tweede oproeping moet geschieden overeenkomstig de bepalingen van artikel 13 van deze statuten en er moet vermeld worden dat de oproeping voor de tweede maal geschiedt.
Bovendien moet het eerste lid van huidig artikel in de tweede oproeping woordelijk worden overgenomen.
Over punten die niet op de agenda werden vermeld, kan de Raad van Bestuur slechts geldig beraadslagen mits akkoord van twee derden van de aanwezige stemgerechtigde leden.
Iedere bestuurder kan per brief, fax of op een andere schriftelijke wijze aan een bestuurder volmacht geven om hem op een welbepaalde vergadering te vertegenwoordigen.
Een bestuurder mag niet meer dan één volmacht uitoefenen.
Art. 15 Stemming
Elke bestuurder heeft één stem.
Een beslissing is slechts geldig genomen wanneer zij genomen wordt met de vereiste meerderheid van de stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. De vereiste meerderheid is de eenvoudige meerderheid, uitgezonderd wanneer de wet of de statuten in een andere meerderheid voorzien.
De stemmingen gebeuren bij handopsteking, behalve bij benoemingen en voordrachten, waar de stemmingen geheim zijn.
De besluiten van de Raad van Bestuur worden bij meerderheid van de uitgebrachte stemmen genomen. Blanco en ongeldige stemmen worden niet bij de uitgebrachte stemmen geteld.
In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend; bij geheime stemming evenwel wordt de beslissing verworpen.
Art. 16 Aansprakelijkheid
De bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van het AGB Ardooie.
De bestuurders zijn aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen in de normale uitoefening van hun bestuur.
Ten aanzien van de overtredingen waaraan zij geen deel hebben gehad, worden zij van die aansprakelijkheid slechts ontheven indien hun geen schuld kan worden verweten en zij die overtredingen hebben aangeklaagd bij de gemeenteraad binnen een maand nadat zij er kennis van hebben gekregen.
Jaarlijks beslist de gemeenteraad over de aan de bestuurders te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen. Die kwijting is alleen rechtsgeldig als de ware toestand van het AGB Ardooie niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de rekeningen of in de rapportering betreffende de uitvoering van de beheersovereenkomst.
Art. 17 Verboden handelingen
Een bestuurder mag niet:
1° aanwezig zijn bij de bespreking of stemming over aangelegenheden waarbij hij een rechtstreeks belang heeft, hetzij persoonlijk, hetzij als vertegenwoordiger, of waarbij de echtgenoot of zijn bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dit verbod strekt niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot de tweede graad als het gaat om de voordracht van kandidaten, benoemingen, ontslagen, afzettingen en schorsingen. Voor de toepassing van deze bepaling worden personen die een verklaring van wettelijke samenwoning als vermeld in artikel 1475 van het Burgerlijk Wetboek, hebben afgelegd, met echtgenoten gelijkgesteld;
2° rechtstreeks of onrechtstreeks een overeenkomst te sluiten behoudens in geval van een schenking aan het AGB Ardooie of de gemeente, of deel te nemen aan een opdracht voor aanneming van werken, leveringen of diensten, verkoop of aankoop ten behoeve van het AGB Ardooie of de gemeente, behoudens in de gevallen waarbij de bestuurder een beroep doet op een door het AGB Ardooie of de gemeente aangeboden dienstverlening en ten gevolge daarvan een overeenkomst aangaat;
3° rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris tegen betaling werkzaam zijn in geschillen ten behoeve van het AGB Ardooie. Dit verbod geldt met name ook ten aanzien van de personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met de bestuurder werken;
4° rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris werkzaam zijn in geschillen ten behoeve van de tegenpartij van het AGB Ardooie of ten behoeve van een personeelslid van het AGB Ardooie aangaande beslissingen in verband met de tewerkstelling binnen het AGB Ardooie. Dit verbod geldt met name ook ten aanzien van de personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met de bestuurder werken.
Art. 18 Notulen
De beraadslagingen van de Raad van Bestuur worden vastgelegd in notulen die door de secretaris worden opgesteld en door de voorzitter en secretaris worden ondertekend. De volmachten worden aan de notulen gehecht.
De afschriften of uittreksels, in rechte of anderszins voor te leggen, worden door de voorzitter en secretaris ondertekend. Deze bevoegdheid kan worden opgedragen aan een lasthebber.
De notulen van de vergaderingen worden in de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring voorgelegd.
Deze goedgekeurde notulen en de documenten waarnaar verwezen wordt in de notulen worden in een speciaal register opgenomen dat wordt bewaard op de zetel van het AGB Ardooie en het secretariaat van de gemeente. Dit register is ter inzage op het secretariaat van de gemeente.
De kopieën of uittreksels die bij een rechtspleging of in andere gevallen moeten worden voorgelegd, worden ondertekend door de voorzitter of een gevolmachtigde
Art. 19 Bevoegdheidsdelegatie
De Raad van Bestuur kan de uitoefening van bepaalde bevoegdheden delegeren aan de gedelegeerd bestuurder. Dit kan echter niet voor:
- het beslissen over participaties;
- het vaststellen van het huishoudelijk reglement van de Raad van Bestuur;
- het vaststellen van het statuut van het personeel;
- het vaststellen van tariefreglementen;
- het sluiten van dienstverleningsovereenkomsten zoals bepaald in art. 10, laatste lid van deze statuten;
- de beheersovereenkomst afsluiten met de gemeente;
- het vaststellen van het budget, de jaarrekening, het ondernemingsplan en het operationeel plan.
Dit delegatieverbod belet niet dat de gedelegeerd bestuurder kan worden belast met het nader uitwerken van detailaspecten en technische aspecten van de door de Raad van Bestuur getroffen beslissingen.
De Raad van Bestuur kan in geen geval afstand doen van zijn bevoegdheid de gedelegeerd bestuurder aan te stellen, zijn/haar statuut te bepalen en de gedelegeerd bestuurder te controleren.
Art. 20 Personeel
De Raad van Bestuur beslist over het aanwerven van personeel en stelt hun rechtspositie vast. In overleg met de gemeente Ardooie en met instemming van het betrokken personeelslid kan de Raad van Bestuur personeel van de gemeente Ardooie overnemen.
De overeenstemmende rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel is van toepassing op het personeel van het AGB Ardooie.
Het AGB Ardooie stelt de afwijkingen op deze rechtspositieregeling vast, voor zover het specifieke karakter van het AGB Ardooie dat verantwoordt. Het AGB Ardooie bepaalt de rechtspositieregeling van de betrekkingen die niet bestaan binnen de gemeente.
Art. 21 Vergoedingen
Het mandaat van bestuurder is een onbezoldigd mandaat.
Art. 22 Vervanging
De gemeenteraadsleden waarvan het mandaat een einde neemt, worden geacht van rechtswege ontslagnemend te zijn in het AGB Ardooie.
Art. 23 Einde van de mandaten
Het mandaat van lid van de Raad van Bestuur is hernieuwbaar. Na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt tot volledige vernieuwing van de Raad van Bestuur overgegaan. In dat geval blijven de leden van de Raad van Bestuur in functie tot de nieuwe gemeenteraad tot hun vervanging is overgegaan.
Afdeling 3: Gedelegeerd bestuurder
Art. 24 Bevoegdheden
De gedelegeerd bestuurder is belast met het dagelijks bestuur, met de vertegenwoordiging met betrekking tot dat bestuur en met de uitvoering van de beslissingen van de Raad van Bestuur.
De gedelegeerd bestuurder is daarenboven bevoegd voor alle materies die door de Raad van Bestuur worden gedelegeerd.
De gedelegeerd bestuurder is verantwoording verschuldigd aan de Raad van Bestuur. Hij verschaft de Raad van Bestuur verantwoording over zijn beslissingen en licht hem in over al zijn handelingen.
Art. 25 Beslissingen van de gedelegeerd bestuurder
De beslissingen van de gedelegeerd bestuurder worden ter inzage neergelegd op het secretariaat van de gemeente.
Art. 26 Vergoedingen
Het mandaat van gedelegeerd-bestuurder is een onbezoldigd mandaat.
Art. 27 Aansprakelijkheid
De gedelegeerd bestuurder is niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van het AGB Ardooie.
De gedelegeerd bestuurder is aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen in de normale uitoefening van zijn bestuur.
Ten aanzien van de overtredingen waaraan hij geen deel heeft gehad, wordt de gedelegeerd bestuurder van die aansprakelijkheid ontheven als hem geen schuld kan worden verweten en als hij die overtredingen heeft aangeklaagd bij de Raad van Bestuur binnen een maand nadat hij er kennis van heeft gekregen.
Jaarlijks beslist de Raad van Bestuur over de gedelegeerd bestuurder te verlenen kwijting. Die kwijting is alleen rechtsgeldig als de ware toestand van het AGB Ardooie niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de rekeningen of in de rapportering betreffende de uitvoering van de overeenkomst.
Art. 28 Einde van de mandaten
Alle mandaten vallen samen met de duur van de gemeentelijke legislatuur. In elk geval blijft de gedelegeerd bestuurder in functie tot de nieuwe gemeenteraad tot zijn vervanging is overgegaan.
De gedelegeerd bestuurder waarvan het mandaat voortijdig een einde neemt, wordt geacht van rechtswege ontslagnemend te zijn. De Raad van Bestuur regelt zijn vervanging.
HOOFDSTUK IV: CONTROLE
Art. 29 Bestuurlijk toezicht
Het AGB Ardooie valt onder het bestuurlijk toezicht zoals bepaald in het decreet lokaal bestuur.
HOOFDSTUK V: FINANCIEN
Art. 34 Inkomsten en uitgaven
Het AGB Ardooie ontvangt de inkomsten van alle activiteiten die het uitvoert en draagt de lasten van deze activiteiten.
De Raad van Bestuur van het AGB Ardooie beslist vrij over de omvang, de technieken en de voorwaarden van zijn externe financiering. Het AGB Ardooie kan onder meer toelagen, giften en legaten ontvangen en leningen aangaan. Een aangepaste financieringsvorm kan toegepast worden.
Art. 35 Boekhouding
De boekhouding wordt gevoerd en opgesteld overeenkomstig de regelen die worden gesteld voor de boekhouding van de gemeente. Het AGB Ardooie doet uiterlijk op 31 december van ieder jaar de nodige opnemingen, verificaties, opzoekingen en waarderingen om de inventaris op te maken van al de bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen van het autonoom gemeentebedrijf, van welke aard ook.
De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur.
Art. 36 Jaarrekening
De raad van bestuur spreekt zich uit over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
De jaarrekening omvat de balans, de exploitatierekening en de winst- en verliesrekening, op 31 december van ieder jaar afgesloten.
Het AGB Ardooie doet uiterlijk op 31 december van ieder jaar de nodige opnemingen, verificaties, opzoekingen en waarderingen om de inventaris op te maken van al de bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen van het AGB Ardooie, van welke aard ook.
Art. 37 Meerjarenplan
Het AGB Ardooie maakt een meerjarenplan(aanpassing) op overeenkomstig de regels die gelden voor het meerjarenplan(aanpassing) van de gemeente.
De raad van bestuur stelt het meerjarenplan(aanpassing) vast en legt ze ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor.
Onmiddellijk na het bezorgen van het meerjarenplan, de aanpassing van het meerjarenplan aan de gemeente, bezorgt het AGB Ardooie de gegevens over het vastgestelde beleidsrapport in een digitaal bestand aan de Vlaamse Regering.
Art. 38 Resultaatsbestemming
De nettowinsten worden overgedragen naar de reserves in het AGB. De verplichting tot reserveren houdt op wanneer de reserve één tiende van het maatschappelijk kapitaal heeft bereikt. Dan wordt het saldo aan de gemeente uitgekeerd. De verliezen worden jaarlijks overgedragen naar het volgende boekjaar.
HOOFDSTUK VI: Vertegenwoordiging
Art. 39 Externe vertegenwoordigheidsbevoegdheid
Het AGB Ardooie wordt ten overstaan van derden, zowel in als buiten rechte, geldig vertegenwoordigd door de voorzitter van de Raad van Bestuur of door twee bestuurders gezamenlijk handelend of door de Raad van Bestuur.
In uitzonderlijke gevallen wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van het AGB Ardooie zulks vereisen, kan ook de gedelegeerd bestuurder of een door de voorzitter van de Raad van Bestuur (bij diens afwezigheid) gemachtigde bestuurder, rechtsgeldig en zonder enige formaliteit beslissen over het instellen van een rechtsvordering en over het treffen van alle maatregelen tot bewaring van recht in en buiten rechte. Van de hiervoor genoemde rechtsvorderingen en bewarende maatregelen wordt mededeling gedaan op de eerstvolgende Raad van Bestuur.
Art. 40 Vertegenwoordigingsbevoegdheid van de gedelegeerd bestuurder
Binnen de grenzen van het dagelijks bestuur wordt het autonoom gemeentebedrijf Ardooie geldig vertegenwoordigd door de gedelegeerd bestuurder.
Art. 41 Vertegenwoordiging door bijzondere lasthebbers
Het autonoom gemeentebedrijf Ardooie wordt binnen de grenzen van hun mandaat, geldig vertegenwoordigd door bijzondere lasthebbers.
HOOFDSTUK VII: RECHTSOPVOLGING
Art. 42 Administratiefrechtelijk
Het AGB Ardooie neemt van rechtswege alle rechten en verplichtingen over van de gemeente Ardooie die voortvloeien uit de wetten, de decreten, de besluiten en de tussen de gemeente Ardooie en de Belgische federale overheid of het Vlaamse Gewest geldende overeenkomsten, die de uitoefening van de bestuurlijke bevoegdheden van het AGB Ardooie regelen, met inbegrip van de rechten en verplichtingen die voortkomen uit hangende en toekomstige gerechtelijke procedures.
Art. 43 Rechtsverhoudingen met publiek- en privaatrechtelijke personen
Het AGB Ardooie neemt eveneens van rechtswege de andere rechten en verplichtingen van de gemeente Ardooie over die voortvloeien uit bestaande rechtsverhoudingen die verband houden met de bestuurlijke bevoegdheden van het AGB Ardooie, met inbegrip van de rechten en verplichtingen die voortkomen uit hangende en toekomstige gerechtelijke procedures.
Art. 44 Goederen
Wanneer de gemeenteraad beslist om bepaalde activa in te brengen in het AGB Ardooie, neemt het AGB Ardooie van rechtswege de rechten en verplichtingen betreffende die goederen over van de gemeente Ardooie.
HOOFDSTUK VIII: ONTBINDING EN VEREFFENING
Art. 45 Ontbinding en vereffening
In geval van ontbinding en vereffening van het AGB Ardooie, wordt een algemene inventaris opgemaakt en tevens een eindrekening omvattende de balans en de resultatenrekening.
In de beslissing tot ontbinding wijst de gemeenteraad de vereffenaars aan. Alle andere organen vervallen op het ogenblik van de ontbinding.
Het personeel in statutair dienstverband van het ontbonden AGB Ardooie wordt overgenomen door de Gemeente. De Gemeente waarborgt de rechten die het AGB Ardooie op het ogenblik van ontbinding voor het overgenomen personeel had vastgesteld.
De rechten en verplichtingen van het ontbonden AGB Ardooie worden overgenomen door de Gemeente.
Artikelen 231 t.e.m. 244 van het decreet lokaal bestuur
Het AGB sloot het boekjaar 2021 af met een beschikbaar budgettair resultaat van € -117.270.
Dit resultaat bestaat uit het exploitatiesaldo van € 108.975, het investeringssaldo van € -5.887, het financieringssaldo van € -127.734 en het overgedragen verlies van vorige jaren van € 92.623
De autofinancieringsmarge 2021 is € -18.760, zijnde het verschil tussen het exploitatieresultaat en de aflossing van de leningen. Jaarlijks moet het AGB € 127.734 schulden (renteloze leningen aan de gemeente) afbetalen. Deze leningslast is té groot. Het AGB kan dit niet halen uit haar cashflow.
Leningen (renteloos):
- Evenementenhal
nog openstaand per 31/12/2021 = € 645.159,83
jaarlijkse aflossing = € 92.165,69 (tot en met 2028)
- Lening € 100.000
nog openstaand per 31/12/2021 = € 60.000
jaarlijkse aflossing = € 10.000 (tot en met 2027)
- Erfpacht sporthal
nog openstaand per 31/12/2021 = €2.122.201,61
jaarlijkse aflossing = € 25.568,70 (99 jaar)
Volgens de bedrijfsboekhouding was er in 2021 een resultaat van € 20.350, zijnde het verschil van de opbrengsten (€ 402.940) en de kosten (€ 382.590). Gezien in een AGB de winst verplicht uitgekeerd dient te worden aan de bestuurders, werd beslist een dividend van € 20.350 uit te keren.
In 2020 werd een dividend van € 78.047,39 toegewezen aan de gemeente. Dit dividend kon niet uitbetaald worden wegens cashproblemen en bleef als schuld aan de gemeente geboekt.
Op heden zijn er dus nog voor € 98.397,65 dividenden te betalen aan de gemeente.
Reeds meerdere jaren werd melding gemaakt van de cash problemen bij het AGB. De voorgaande jaren werd dit liquiditeitsprobleem tijdelijk opgelost.
Zo is er in 2018 een nieuwe lening toegestaan van € 100.000. In 2019 is de te ontvangen huur opgetrokken van € 10.000 naar € 20.000 per kwartaal. De coronacrisis zorgde ervoor dat we in 2020 de aflossingen van de leningen hebben kwijtgescholden en in 2021is er een extra coronatoelage (vrij van belastingen) uitgekeerd;
Structurele maatregelen dringen zich dus op.
Het komt frequent voor dat een schuldeiser gevraagd wordt om zijn vordering op de vennootschap om te zetten in kapitaal, en dit meestal met het oog op herstel van het eigen vermogen of het versterken van de kapitaalstructuur.
De operatie heeft voor de vennootschap tot gevolg dat haar netto-actief stijgt ten belope van de waarde van de schuldvordering, aangezien de ingebrachte schuldvordering niet langer een opeisbare schuld vormt, maar werd omgezet in eigen vermogen.
De passiefzijde van de balans van het AGB per 31/12/2021 voor een totaal van € 3.148.673 bestond maar voor € 68.200 uit netto-actief. De schulden vertegenwoordigden met € 3.080.473 bijna 98% van het passief van het AGB Ardooie.
Naar aanleiding van het overleg met de revisor dd. 1/9/2022 zouden we het kapitaal van het AGB verhogen door omzetting van de schuld (aan de gemeente) in kapitaal.
Dit zou gebeuren voor het nog openstaande bedrag van de lening evenementenhal, lening investeringen van € 100.000 en voor de schuld betreffende de nog te betalen dividenden aan de gemeente:
Saldo lening evenementenhal = € 645.159,83
Saldo lening investeringen = € 60.000
Nog te betalen dividenden = € 98.397,65
Totaal = € 803.557,48
De meeste AGB ’s hebben het bedrag van het maatschappelijk kapitaal opgenomen als artikel in hun statuten. Bij het AGB Ardooie is dit niet het geval. Het is ook niet decretaal verplicht
Het kapitaal van het AGB bedraagt momenteel € 62.000 en is volledig volstort.
De raad van bestuur van AGB Ardooie heeft positief advies gegeven voor een kapitaalsinbreng vanwege de gemeente om het kapitaal/eigen vermogen van het AGB te verhogen om volgende reden: Deze kapitaalsverhoging biedt een antwoord op de liquiditeitsproblemen die tot stand komen door de discrepantie tussen het economisch rendement en de aflossingstermijnen van de aangegane leningen. Zonder kapitaalsverhoging zullen er in de huidige configuratie uiteindelijk onvoldoende middelen zijn om de korte termijn verplichtingen na te komen.
Het AGB moet de kapitaalverhoging van € 803.557,48 verwerken via de AR 101 ‘niet opgevraagd kapitaal’. De leningen worden uitgeboekt als vervroegde aflossing. Aan de kant van de gemeente wordt de vordering wegens toegestane lening van de gemeente bij het AGB omgezet in financieel vaste activa voor het bovenvermelde bedrag.
De gemeenteraad keurt het voorstel van het AGB om een kapitaalverhoging uit te voeren door omzetting schuld in kapitaal goed.
Een kapitaalverhoging t.b.v. € 803.557,48 wordt goedgekeurd.
Het maatschappelijke en statutaire kapitaal van het bedrijf bedraagt € 865.557,48 waarvan € 62.000 volstort.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Ministerieel besluit van 28 oktober 2019 tot wijziging van het ministerieel besluit van 15 maart 2013 tot vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten voor Belgen, de elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar, de elektronische kaarten en elektronische verblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen, en de biometrische kaarten en biometrische verblijfstitels, afgeleverd aan vreemde onderdanen van derde landen.
Gemeenteraadsbeslissing van 23 december 2019 betreffende "goedkeuring belastingreglement op afgifte van administratieve stukken"
Onderstaande wijzigingen vereisen aanpassing aan het belastingreglement:
1/ Rijbewijzen
Sedert april 2013 worden rijbewijzen in bankkaartmodel afgeleverd. Deze hebben een administratieve einddatum van 10 jaar.
Rijbewijzen in bankkaartmodel met administratieve geldigheid dienen verplicht vernieuwd te worden indien nog minder dan 3 maanden geldig (administratieve hernieuwing).
Er is nog geen wettelijke verplichting om een papieren rijbewijs om te wisselen naar een bankkaartmodel maar het is aan te raden om dit om te wisselen:
2/ Identiteitskaarten, verblijfstitels en internationale reispassen
Belgen die afgeschreven zijn naar het buitenland en ingeschreven zijn in het consulair bevolkingsregister kunnen in onze gemeente, als dit hun laatste woonplaats in België is, een reispas aanvragen. De som van € 65,00 dient door die personen betaald te worden.
Meer en meer wijzigingen aan identiteitsgegevens komen voor (bijv. naam, voornaam, nationaliteit, …). Gezien bepaalde wijzigingen geheel vrijwillig zijn, blijkt het evident dat aanvrager zijn identiteitsdocumenten dan zelf betaalt.
Art. 1: De gemeenteraadsbeslissing van 23 december 2019 betreffende "Goedkeuren aanpassing gemeenteraadsbeslissing dd. 29.04.2013 houdende tarieven uitreiking elektronische identiteitskaarten, tarieven van consulaire rechten voor aanvraag reispas en tarieven voor de FOD financiën voor aanvraag rijbewijsdocumenten” wordt als volgt gewijzigd:
Art. 4: Bij een aanvraag van een rijbewijs, een voorlopig rijbewijs en een internationaal rijbewijs zal de gemeente de vergoeding verbonden aan de aanvraag (die dient worden betaald aan de federale overheid) zelf betalen. Deze kosten bedragen de som van € 20,00 voor een rijbewijs en een voorlopig rijbewijs en € 16,00 voor een internationaal rijbewijs.
De aanvrager dient zelf in te staan voor de te betalen vergoeding aan de federale overheid bij aanvraag van een rijbewijs bij vrijwillige omwisseling van een bankkaartmodel (meer dan 3 maanden vóór de administratieve einddatum van het rijbewijs), wijziging van categorieën wegens verval, diefstal, verlies, beschadiging of ten gevolge van een vrijwillige wijziging van identiteitsgegevens (bv. naam, voornaam, nationaliteit, …) of aanvraag duplicaat.
De aanvrager dient zelf in te staan voor de te betalen vergoeding aan de federale overheid bij aanvraag van een voorlopig rijbewijs bij wijziging begeleider op voorlopig rijbewijs M36 of M12, wijziging van categorieën wegens verval, diefstal, verlies, beschadiging of ten gevolge van een vrijwillige wijziging van identiteitsgegevens (bv. naam, voornaam, nationaliteit, …) of aanvraag duplicaat.
De aanvrager dient zelf in te staan voor de te betalen vergoeding aan de federale overheid bij aanvraag van een duplicaat internationaal rijbewijs wegens diefstal, verlies, beschadiging of ten gevolge van een vrijwillige wijziging van identiteitsgegevens (bv. naam, voornaam, nationaliteit, …).Art. 2: Het coördinerende belastingreglement wordt als bijlage gevoegd.
Art. 3: Dit reglement is geldig vanaf 1 januari 2023.
Art. 4: Dit reglement wordt bekend gemaakt op de gemeentelijke website.
Decreet lokale besturen van 22 december 2017
In meerjarenplan 2020-2025 is beslissing genomen om nieuwbouw in Prinsendreef te realiseren met volgende functies:
Architectenbureau GC architecten is aangesteld voor opmaak van de plannen van nieuwbouw in Prinsendreef in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 16 mei 2022.
Het architectenbureau heeft een plan opgemaakt dat voldoet aan de gestelde noden en architectonisch en ruimtelijk passend is voor de omgeving.
Aan diverse instanties wordt advies gevraagd (o.m. Art'Iz, De Komeet, kinderopvang, toneel).
Na de principiële goedkeuring, kan omgevingsvergunning worden aangevraagd en definitieve plannen en bestekken (met raming) ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad
Art.1: Principiële goedkeuring wordt gegeven aan de voorgestelde plannen in bijlage voor nieuwbouwproject in de Prinsendreef, opgemaakt door GC architectenbureau.
Art.2: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van de procedures voor realisatie van nieuwbouwproject in de Prinsendreef.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van 750.000,00 € niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
In het kader van de opdracht “Omgevingswerken Klaverstraat” werd een bestek met nr. OO-2213-G.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 216.588,90 excl. btw of € 262.072,57 incl. 21% btw (e 45.483,67 Btw medecontractant).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Art. 1 : Het bestek met nr. OO-2213-G en de raming voor de opdracht “Omgevingswerken Klaverstraat” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 216.588,90 excl. btw of
€ 262.072,57 incl. 21% btw (€ 45.483,67 Btw medecontractant).
Art. 2 : Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Art. 3 : De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Art. 4 : De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget oud van 2022, op budgetcode 0945-01/2201000/BESTUUR/CBS/0/IP01 (actie 1.2.1).
Art. 5 : Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Bij beslissing van de gemeenteraad van 30 mei 2016 werd een toelage t.b.v. € 7.642,40 toegekend voor voor- en naschoolse opvang aan de vrije basisschool De Tassche voor het kalenderjaar 2016.
Bij beslissing van de gemeenteraad van 27 november 2017 werd een toelage t.b.v. € € 5.712 toegekend voor voor- en naschoolse opvang aan de vrije basisschool De Tassche voor het kalenderjaar 2017.
Bij beslissing van de gemeenteraad van 29 oktober 2018 werd een toelage t.b.v. € 6.964 toegekend voor voor- en naschoolse opvang aan de vrije basisschool De Tassche voor het kalenderjaar 2018.
Bij beslissing van de gemeenteraad van 28 oktober 2019 werd een toelage t.b.v. € 6.416,50 toegekend voor voor- en naschoolse opvang aan de vrije basisschool De Tassche voor het kalenderjaar 2019.
Bij beslissing van de gemeenteraad van 26 oktober 2020 werd een toelage t.b.v. € 7.322 toegekend voor voor- en naschoolse opvang aan de vrije basisschool De Tassche voor het kalenderjaar 2020.
Bij beslissing van de gemeenteraad van 25 oktober 2021 werd een toelage t.b.v. € 6.535 toegekend voor voor- en naschoolse opvang aan de vrije basisschool De Tassche voor het kalenderjaar 2021.
De gemeente is bereid om een toelage te verstrekken voor kalenderjaar 2022 die volstaat om (aangevuld met de ontvangsten) de voor- en naschoolse kinderopvang in de school De Tassche te organiseren.
Een berekening van de toelage is gemaakt op basis van de ontvangsten.
€ 6.734
Een toelage t.b.v. € 6.734 wordt toegekend aan de vrije basisschool De Tassche voor de organisatie voor- en naschoolse kinderopvang.
Diverse inwoners gaan naar dagcentrum De Kim, hiervoor bestaat er een tussenkomst vanuit het OCMW.
Tevens dienen vaak vervoerkosten worden betaald gezien de meeste bezoekers weinig mobiel zijn.
Vraag vanuit De Loods of er een tussenkomst voor de vervoerskosten kan worden gegeven.
Het verstrekken van toelage aan De Loods is administratief de eenvoudigste oplossing.
€ 500,00
Een toelage van € 500,00 wordt verstrekt aan de Loods voor vervoer naar dagcentrum De Kim.
De voorzitter sluit de zitting op 26/09/2022 om 20:29.
Namens Gemeenteraad,
Dominiek Pillaert
Algemeen directeur
Hein Defour
Voorzitter